header.back to home

Van 10 tot 19 juli vindt in New York het High Level Political Forum (HLPF) plaats, dat is een jaarlijkse VN-conferentie over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Naast onder andere minister Khattabi, zullen ook twee jongeren deel uitmaken van de Belgische delegatie. En één daarvan is niemand minder dan onze VN-Jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling Simon Sterck!

Simon kijkt enorm uit naar deze editie van HLPF:

“Dit jaar is de HLPF voor België extra belangrijk. Elk land moet om de vijf jaar de vooruitgang van haar duurzame ontwikkelingsbeleid in een Voluntary National Review (VNR) presenteren aan de rest van de wereld. Deze zomer is het aan België.”

Simon zal er vanuit de Vlaamse Jeugdraad de stem van alle Vlaamse en Brusselse kinderen en jongeren versterken. Samen met Jean Servais, de VN-Jongerenvertegenwoordiger van de Waalse Jeugdraad Forum des Jeunes zal hij er zorgen dat alle kinderen en jongeren uit heel België vertegenwoordigd worden.

Simon mag ook zelf het woord nemen. Na de presentatie van minister Khattabi zal Simon zelf de conferentie toespreken.

Het is belangrijk dat op elk niveau de stem van de jeugd gehoord wordt. Samen met Jean mag ik vanuit het Belgische middenveld reageren op wat de overheid allemaal zal zeggen tijdens haar presentatie van de VNR. Het is een grote kans, dus dat moment zullen we optimaal moeten benutten.”

Tegenwicht aan de olielobby

De jeugdraden hebben besloten om dit jaar vooral te focussen op vier thema’s: mentaal welzijn, wonen, kwaliteitsvolle (klimaat)educatie en mobiliteit. Deze topics belangen jongeren in hun dagelijks leven en in gesprekken met ons vaak aan. We willen dat België een tandje hoger schakelt om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te behalen, over de beleidsniveaus heen.

“Het is opvallend dat oliegiganten heel grote lobby-apparaten hebben klaarstaan, ook op VN-niveau. Vanuit het middenveld en als jongere moeten we hier een tegenwicht aan bieden, het gaat tenslotte om onze toekomst. Het zullen drukgevulde dagen worden op de HLPF, met veel vergaderen, plannen uitwisselen en af en toe een receptie.”

We wensen Simon enorm veel succes in New York. Wil je meer updates over zijn trip? Volg dan zeker ons Instagramprofiel @Vlaamsejeugdraad

Ook interessant...

Herbekijk #HLPF2021Belgium

Herbekijk het officiële Belgische side-event van het High Level Political Forum.
  • #Internationaal
Nieuwtje

Klimaatcommunicatie en -educatie

Hoe willen jongeren dat er gecommuniceerd en onderwezen wordt over het klimaat?
  • #Klimaat
Advies

Mijn eerst VN-conferentie als jongerenvertegenwoordiger, een dubbel gevoel

VN-Jongerenvertegenwoordiger Simon trok naar Cyprus, om er deel te nemen aan een interministeriële conferentie rond het klimaat.
  • #Internationaal
Blog