header.back to home

Op zoek naar wat extra leesmateriaal? Dat dachten we al. Daarom hebben we niet één, niet twee, maar drie adviezen meteen uitgebracht. Hieronder kun je lezen over welke adviezen het gaat.

Advies Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag

Dit advies gaat over een idee om een Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend Gedrag op te starten. Het meldpunt is een samenwerking tussen twee organisaties: het Agentschap Justitie en Handhaving en het Vlaams Mensenrechteninstituut. Dit idee komt voort uit het plan van de regering om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat mensen en zeker jongeren en kinderen beschermd worden tegen grensoverschrijdend gedrag, zoals fysiek, mentaal en seksueel misbruik.

Lees het volledige advies hier.

Advies Actieplan Asbestafbouw

Jongeren hebben veilige plekken nodig om te leren, leven, spelen en activiteiten te organiseren. Ons advies richt zich op gebouwen die momenteel met asbestproblemen kampen. In ons vorige advies benadrukten we al de noodzaak van overheidssteun, vooral van het departement leefmilieu en omgeving, om deze kwesties aan te pakken. Nu willen we specifiek ingaan op hoe dit kan worden gerealiseerd.

Lees het volledige advies hier.

Advies Verschijningsplicht Ouders

De Vlaamse Jeugdraad heeft al eerder advies gegeven over regels voor jongeren die betrokken zijn bij criminele activiteiten, hun rechten en veranderingen in de wet hierover. Dit advies gaat specifiek over zorgen en bedenkingen rond het verplicht aanwezig zijn van ouders, zoals voorgesteld in een nieuwe wet. Deze wet gaat over hoe ouders moeten verschijnen als hun minderjarig kind betrokken is bij een misdrijf.

Lees het volledige advies hier.