header.back to home
We schrijven dit advies omdat we willen praten over hoe we asbest uit de gebouwen van jeugdorganisaties kunnen halen. Dat heeft te maken met een plan uit 2018, dat nu belangrijk is binnen het Vlaamse Veerkracht herstelplan. Dit herstelplan (VV4) richt zich op verschillende doelen, waaronder afval en materialen.

Jongeren hebben plekken nodig om te leren, te leven, te spelen en activiteiten te organiseren, zonder dat het slecht is voor hun gezondheid. Het gaat hierbij om plekken voor en door jongeren, in groepen of alleen. Maar de gebouwen die hiervoor gebruikt worden, hebben problemen met asbest, en dat is waar we ons op willen focussen in dit advies.

In ons eerdere advies over jeugdinfrastructuur gaven we al aan dat er hulp nodig is vanuit de overheid, met name van het departement leefmilieu en omgeving, om asbestproblemen aan te pakken. In dit advies gaan we dieper in op hoe we dat precies kunnen doen.

"Zorg voor geld zodat verenigingen gratis of bijna gratis asbest kunnen laten verwijderen uit hun gebouwen."

Vlaamse Jeugdraad in advies (lokale) jeugdinfrastructuur

Wat staat er in dit advies?

We bespreken verschillende dingen in dit advies, zoals wat we juist begrijpen onder jeugdinfrastructuur, de hulp die OVAM kan bieden, het belang van het bijhouden van informatie over waar de grootste problemen zijn, de administratieve rompslomp rond asbesttests, het laten verwijderen van asbest door de juiste bedrijven, het afstemmen van bevoegdheden voor ondersteuning en ten slotte het goed beheer door eigenaars van jeugdinfrastructuur.

Hoe kwam dit advies tot stand?

Minister Demir vroeg ons om advies op vrijdag 23 december over dit plan, waar we al eerder mee bezig waren. We spraken met jeugdorganisaties en de adviesraad, en op woensdag 14 februari 2024 keurde de adviesraad dit advies goed.

Belangrijke adviespunten

  1. Breid de definitie van jeugdgebouwen uit, zodat ook alle plekken voor jongeren eronder vallen en ze hulp kunnen krijgen van OVAM. Gebruik hierbij de definitie van jeugd uit het jeugddecreet, die jongeren tot 30 jaar omvat.

  2. We zijn blij dat dit actieplan inzet op monitoring. Meten is weten en die taak ligt bij de betrokken departementen. Door het in kaart te brengen van de hoogste noden en prioriteiten via asbestattesten kunnen we gerichte ondersteuning bieden vanuit het jeugdwerk en asbest daadwerkelijk aanpakken.

  3. Vermijd gedoe met administratie rond asbesttests voor jeugdwerk, maak de aanvraag en procedure makkelijk en deel goede voorbeelden met lokale overheden.

  4. Laat jongeren niet zelf asbest verwijderen, maar zorg voor geld zodat professionals dit kunnen doen.

  5. Zorg dat lokale en Vlaamse hulp en regels goed op elkaar zijn afgestemd, zodat jeugdorganisaties geen last hebben van gedoe en hoge drempels.

  6. Zorg dat eigenaars hun eigendom goed onderhouden zonder dat het jeugdwerk hiervoor moet opdraaien.

Lees en download het volledige advies hieronder!

Ook interessant...

Jeugd(werk)infrastuctuur

Kinderen en jongeren hebben plek nodig om jong te kunnen zijn. Plekken waar ze kunnen leren, kunnen leven, kunnen spelen en kunnen...
  • #Jeugdwerk
Advies

Het gaat niet goed met onze jeugdinfrastructuur

Onderzoeken van verschillende Vlaamse jeugdbewegingen en Formaat wijzen uit dat het niet goed gaat met jeugdinfrastructuur in Vlaa...
  • #Jeugdwerk
  • #Beleid
Nieuwtje