header.back to home
Dit advies gaat over een plan om een Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend Gedrag op te richten. Het meldpunt is een samenwerking tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en het Vlaams Mensenrechteninstituut. Het plan komt voort uit het beleid voor Justitie en Handhaving en past binnen de inzet van de Vlaamse regering om acties te ondernemen die de fysieke, mentale en seksuele integriteit van mensen beschermen.

De Vlaamse Jeugdraad is blij te zien dat er aandacht is voor de integriteit en het welzijn van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Een onafhankelijk meldpunt is een waardevolle toevoeging om slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag te ondersteunen. We zijn blij dat er budget wordt vrijgemaakt, vooral voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag, omdat dat essentieel is voor het succes van het meldpunt. Om van het meldpunt een zo sterk mogelijk instrument te maken dat optimaal tegemoet komt aan de noden van slachtoffers en andere betrokken partijen geven we nog enkele bezorgdheden en aandachtspunten mee.

Wat staat er in dit advies?

Het Vlaams Meldpunt heeft twee taken: het ontvangen van meldingen en er passend op reageren, en het monitoren en in kaart brengen van meldingen. Op basis hiervan worden aanbevelingen gedaan aan organisaties, sectoren en het Vlaams Parlement. Het meldpunt behandelt meldingen over grensoverschrijdend gedrag in gebieden onder de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest. Grensoverschrijdend gedrag omvat ongewenst seksueel gedrag, geweld, pesterijen of discriminerende intimidatie die de integriteit van een persoon aantasten.

Hoe kwam dit advies tot stand?

De Vlaamse Jeugdraad ontving de adviesvraag van minister Demir op 22 december 2023. Dit advies is tot stand gekomen in samenwerking met jeugdwerkorganisaties die expertise hebben opgebouwd: Tumult en Pimento, met inzichten van Sensoa.

Belangrijke adviespunten

  1. Dit ontwerpdecreet heeft betrekking op alle domeinen waarin de Vlaamse Overheid subsidieert. We vragen de voltallige Vlaamse Overheid om dit decreet serieus te nemen in beleid, financiering en uitvoering. Om integriteitsschendingen bij slachtoffers te voorkomen, moeten alle sectoren investeren in een geïntegreerd integriteitsbeleid.

  2. We missen sterk de focus op kinderen en jongeren in het decreet. Vanuit kinderrechten en psychosociale ontwikkeling is het cruciaal om een specifiek integriteitsbeleid te voeren voor deze doelgroep. Een herstelgerichte aanpak is essentieel in het reactiebeleid.

  3. Vermijd rolverwarring en definieer duidelijke rollen en mandaten voor het meldpunt. Het opleggen van regels en verantwoording vragen hoort daar niet bij.

  4. Leg vast dat beleidsaanbevelingen gebaseerd moeten zijn op een breder perspectief. Doe aanbevelingen op basis van monitoring bij meldpunten, maar ook door bredere onderzoeken en bevragingen bij betrokkenen. Pleit voor sterke beleidsadviezen gebaseerd op de behoeften van alle betrokkenen bij integriteitsschendingen.

Met dit advies roepen we alle sectoren op om een krachtdadig integriteitsbeleid te implementeren, bestaande uit een sterk kwaliteits-, preventie- en reactiebeleid. Hiervoor vragen we aan iedere Vlaamse minister om binnen diens specifieke relevante bevoegdheden hier specifiek financiering voor te voorzien.

Vlaamse Jeugdraad

Lees en download het volledige advies hieronder!

Ook interessant...

Advies Geïntegreerd gezins- en jeugdhulpbeleid

De afgelopen jaren kwam het mentaal welzijn van kinderen en jongeren en de nood aan meer preventie heel regelmatig in de media. He...
  • #Beleid
  • #Goed in je Vel
  • #Adviesraad
Advies