header.back to home

Morgen komt het overlegcomité samen, voor de derde keer op twee weken tijd. Het is nodig, want de cijfers verbeteren nog steeds niet en ook wij willen mee waken voor de zorg, onze familie, vrienden, en medemensen. Vrijwilligers maken ondertussen zelf vaak harde keuzes en hun organisaties nemen massaal hun verantwoordelijkheid. We organiseren zo veilig mogelijk, stellen activiteiten uit en blijven zoeken naar andere manieren om er te blijven zijn voor kinderen en jongeren. Want dat is de essentie: er zíjn voor kinderen en jongeren.

Corona op papier -stock

De cijfers zijn wat ze zijn. Vanavond komen we daarom niet met een concreet eisenpakket of minimumdrempels aankloppen. Voor ons primeert slechts één eenvoudige vraag: hoe kunnen we als jeugdsector niet alleen de komende donkere, koude weken maar ook maanden onze verantwoordelijkheid opnemen, net om kinderen en jongeren zo veel mogelijk lichtpunten te geven? Om hen niet in de steek te laten, maar net een hart onder de riem te steken, net zoals duizenden vrijwilligers en hun organisaties dat tijdens de voorbije lockdowns en golven deden.

De rol van jeugdwerkers was nog nooit zo belangrijk als nu. We blijven er staan voor alle kinderen en jongeren, niet in het minst voor zij in maatschappelijk kwetsbare situaties, voor wie de maatregelen vaak nog zwaarder doorwegen.

We willen, net zoals bij elke voorbije golf, nu ook opnieuw onze verantwoordelijkheid nemen. En daarbij vooral ook verder kijken dan de komende twee à drie weken. De vele draaiboeken, protocollen, barometers en kleurcodes van de jeugdsector de afgelopen twee jaar zijn hét bewijs dat we dat kunnen. We zoeken en vragen daarom om die verantwoordelijkheid te mogen opnemen, en om samen met de jeugdsector en de minister van Jeugd duidelijke, doortastende, maar vooral duurzame maatregelen uit te werken die vooruitblikken tot na de kerstvakantie.

We staan, volgens alle voorspellingen, voor een bitterzoet Sinterklaasweekend. Onze schoen staat klaar. Op onze verlanglijst staat slechts één ding:

Geef ons dit weekend de tijd om samen met beleidsmakers tot maatregelen te komen die op zijn minst tot en met de kerstvakantie gelden.

Geef ons tot maandag om die maatregelen te bepalen voor het jeugdwerk. Mét aandacht voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties voor wie activiteiten onontbeerlijk zijn, voor wat we als jeugdwerk kunnen betekenen de komende weken en maanden voor kinderen en jongeren als er heel veel wordt stopgezet of anders wordt georganiseerd. Met aandacht voor steun, hoop en een luisterend oor voor wie dat nodig heeft.    

visual-geefonstotmaandag.png

Ook interessant...

De voorbode van een barre winterperiode.

We reageren op het overlegcomité van 17 november.
  • #Corona
  • #Actua
Nieuwtje

Mondmaskers en Megafonen: Onze stem gaat niet meer in lockdown

Kinderen en jongeren moeten centraal staat in de relance en na corona. Met dit advies maken we de rekening op van de voorbije maan...
Advies

Fuiven afgeschaft in Oost-Vlaanderen, daar denken wij wat van.

Het regent verontwaardiging over het besluit van de gouverneur vandaag.
  • #Corona
  • #Jeugdwerk
  • #Actua
Nieuwtje