header.back to home

In maart gingen we opnieuw naar een Europese Jeugdconferentie. Samen met andere EU-jongerenvertegenwoordigers gingen we in gesprek over een groen en inclusief Europa en hadden we een impact op het Europees en nationaal jeugdbeleid.

In de blog vertel ik jou alles wat je moet weten over de conferentie.

Van 20 tot 23 maart namen Daan (VN-Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling), Lotus (Jongerenadviseur), en ikzelf, Laure (EU-Jongerenvertegenwoordiger) deel aan de Europese Jeugdconferentie (EUYC) in Praag, samen met jongerenvertegenwoordigers uit alle EU-lidstaten en afgevaardigden van jeugdministeries.

Tijdens deze tweejaarlijkse conferenties nemen jongeren, het Europees en nationaal jeugdbeleid onder de loep, bekijken we welke zaken er verbeterd kunnen worden, delen we good practices met elkaar en laten we gezamenlijk onze stem horen aan Europese beleidsmakers. Dat doen we om jeugdvriendelijke veranderingen in het beleid door te voeren. Deze conferentie focuste op twee EU Youth Goals, namelijk “Duurzaam Groen Europa” en “Inclusieve Samenlevingen”. Twee thema’s die wij ook in onze werkgroepen “Gelijke kansen” en “Klimaat” behandelen!

Schermafbeelding 2023-04-17 om 13.01.38

Treinreizen brengt mensen dichter bij elkaar

Een Europese Jeugdconferentie met als thema’s “Duurzaam Groen Europa” en “Inclusieve Samenleving”. Dan kunnen we natuurlijk niet anders dan de trein nemen naar Zweden in plaats van het vliegtuig!

Zaterdagochtend om 6 uur ’s ochtends stonden we al aan het station in Brussel-zuid samen met onze franstalige collega’s. Op de agenda: een 14-uur durende treinrit en slapen. Dat laatste was geen succes… Zes jongeren samen op de trein zorgde vooral voor een beetje voorbereiden, veel verhalen delen en nog meer gelach. Na onze avonturen op de trein kwamen we rond 20u toe in Kopenhagen. Na de noodzakelijke nachtrust hadden we eventjes de tijd om op ontdekking te gaan in de stad, om nadien de trein te nemen naar Växjö, een piepklein dorpje in Zweden (zo klein was het nu ook weer niet, met zijn 55.000 inwoners). Het was helaas niet Stockholm of een andere grote stad, maar geef toe, zonder deze conferentie zouden we nooit in Växjö beland zijn.

Ook om terug te keren naar België, namen we dezelfde treinrit met een overnachting in Kopenhagen. Geslapen werd er toen wel. :)

Jammer genoeg was de Belgische delegatie de enige die met de trein was gekomen. Er is dus nog veel werk aan de winkel!

euyc-groepsfoto.png

Concrete adviezen na hevige discussies

Tijdens de conferentie werden alle 200 jongeren verdeeld in 5 verschillende groepen. Elke groep moest een concrete aanbeveling over klimaateducatie en -informatie (hierover hebben wij een advies geschreven!), activisme, infrastructuur, jongerenparticipatie in de overheidsstructuren of uitwisselingsprojecten. We vertrokken telkens vanuit een duurzame en inclusieve blik.

EUYC 2023 actiefoto

Vijf adviespunten schrijven met 200 jongeren… Moeilijk was het zeker! Hoe kan je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk perspectieven worden meegenomen? Hoe maak je het adviespunt toch nog zo concreet mogelijk? Deze vragen leidden tot hevige debatten, maar uiteindelijk zijn we er samen uitgekomen. Nu gaan onze adviespunten rechtstreeks naar de Raad van de EU en worden ze daar ondertekend door alle EU-ministers van jeugd, zodat wij er samen op nationaal niveau mee aan de slag kunnen.

Binnenkort zijn wij aan de beurt

Over exact één jaar organiseert België de Europese Jeugdconferentie. Dit is namelijk de taak van de voorzitter van de Raad van de Europese Unie. En van januari tot juni 2024 is dit België.

Tijdens deze Europese Jeugdconferentie hadden we dan ook extra veel aandacht voor het organisatorische aspect van een conferentie. Hoe zorg je ervoor dat alle verschillende perspectieven aan bod komen? Wat is de beste manier om jongeren te laten uitwisselen met elkaar? Welke ontspannende activiteiten organiseren we?

We hebben veel kunnen meenemen voor onze jeugdconferentie! Zo zullen we iedereen aanmoedigen om met de trein te komen en jongeren, wij dus, zoveel mogelijk de ruimte geven om hun verhaal te delen. Een goed voorbeeld van Zweden is dat ze enkele panelgesprekken hielden met jongeren. Laure mocht aan een van deze panels deelnemen, aangezien België over een jaartje voorzitter is en we al volop bezig zijn met de voorbereidingen van onze jeugdconferentie.

Wij zijn heel dankbaar voor de kans en het privilege om aan deze conferentie deel te nemen. De vele interessante jongeren en hun verhalen uit heel Europa hebben ons een hoop motivatie en energie gegeven. We hopen dat de volgende Europese Jeugdconferentie in Spanje inclusiever is en dat meer jongeren de kans krijgen om hieraan deel te nemen om zo nog meer invloed uit te oefenen op het Europees en nationaal jeugdbeleid. Tot dan!
euyc-2023-grote-groepsfoto.png

Ook interessant...

Alles of niets op COP27

Wij trokken naar Sharm-el-Sheikh voor COP27.
  • #Klimaat
Blog

Simon reist naar New York voor HLPF!

Van 10 tot 19 juli reist VN-Jongerenvertegenwoordiger Simon Sterck naar New York voor het High Level Political Forum.
  • #Internationaal
Nieuwtje

Mijn eerst VN-conferentie als jongerenvertegenwoordiger, een dubbel gevoel

VN-Jongerenvertegenwoordiger Simon trok naar Cyprus, om er deel te nemen aan een interministeriële conferentie rond het klimaat.
  • #Internationaal
Blog