header.back to home

VN-jongerenvertegenwoordiger Jeugd, Lina Achour, ging naar Genève om op de Internationale Dag van de Jeugd deel te nemen aan een conferentie over de rol van jongeren binnen het thema van ontwapening. Daarnaast ontmoette ze verschillende personen van o.a. WHO, UPRinfo en ILO om thema’s die jongeren nauw aan het hart liggen, aan te kaarten. Hieronder lees je haar volledige reisverslag.

Lina Genève 1

Met de trein naar Genève

Op 11 augustus vertrok ik in Brussel-Zuid naar Genève. Na een traject van zes uur- eigenlijk acht uur, want we liepen vertraging op - kwamen we aan in ons hotel. We namen even de tijd om op adem te komen en ons kort te installeren en vertrokken dan naar het Palais des Nations. Ik was enorm blij om het gebouw in het echt te zien! De Belgische diplomaat nam er een foto die we de volgende dag zagen verschijnen op het twitteraccount van de FOD Buitenlandse Zaken. Samen met hem gingen we door de agenda en de afspraken voor de volgende dag. Die avond ging ik eten met mijn Franstalige tegenhanger van Forum des Jeunes en nam ik nog de tijd om een laatste keer de speech te lezen voor de conferentie over ontwapening en jeugd.

Lina Genève 2

Ontwapening en jeugd

De volgende dag begon met een ontmoeting in de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de VN, met de directeur van UPRinfo, mevrouw Mona M’Bikay. We hadden een ongelofelijk interessant gesprek over de kinderen- en jongerenrechten situatie in België in het UPR-proces. We haalden het belang aan van de deelname van jongeren in het UPR-proces en de directeur vertelde ons ook wat er allemaal werd ondernomen de afgelopen jaren om dit te realiseren. Jeugdparticipatie is uiteraard één van de kernthema’s zowel van de Vlaamse Jeugdraad als van mijn mandaat als VN-jongerenvertegenwoordiger.

Nadien volgde er een ontmoeting met de Vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Genève. Hij legde ons uit wat zijn werk inhield en voor welke organisaties en projecten Vlaanderen zich inzet. Meneer Maenaut had ook twee uitzonderlijke vergaderingen geregeld met de directeur van het WHO en ILO. Onze eerste ontmoeting was een online meeting met de directeur van het departement voor mentaal welzijn en drugsmisbruik van het WHO, mevrouw Devora Kestel. Met haar besprak ik de impact van de COVID-19 crisis op het mentaal welzijn van kinderen en jongeren en meer in het bijzonder ons UNGA side-event over het verhoogd gebruik van technologische middelen op het mentaal welzijn van jongeren. Mentaal welzijn is één van de drie hoofdthema’s van de Vlaamse Jeugdraad. Dat thema op internationaal niveau bespreken is uiteraard van cruciaal belang.

Vervolgens was er een ontmoeting met directeur Vic Van Vuuren van het ILO over jeugdwerkloosheid. Dit thema werd tijdens het UPR-proces uitdrukkelijk aangehaald en de Vlaamse Jeugdraad schreef er recent ook een advies over. Het gesprek ging onder andere over de uitdagingen voor jongeren tijdens en na de COVID-19 crisis.

  • 3-vlaamse-vertegenwoordiger-ilo.jpeg
  • 4-devora-kestel-who.jpeg

Na een zeer gevulde voormiddag volgde een lunch met David Maenaut en Vincent Bodson. Perfect om onze batterijen op te laden voor de conferentie over ontwapening en jeugd die begon om 14u. Op het eerste gezicht lijkt ontwapening niet meteen een prioritair thema van de Vlaamse Jeugdraad, maar op internationaal niveau werd hier al (on)rechtstreeks rond gewerkt. Zo waren we al nauw betrokken bij de resolutie over Youth, Peace and Security. Bovendien vind ik het juist zeer belangrijk om ook hierover het woord te nemen. Zoals ik al eerder schreef, is het voor mij van cruciaal belang dat de stem van jongeren niet enkel wordt gehoord als het gaat om zogenaamde “jeugdgerelateerde” thema’s maar ook en vooral over andere, misschien af en toe complexere thema’s. Bovendien linkte ik in de interventie het thema van ontwapening juist aan thema’s waar ik nauwer rond heb gewerkt zoals het belang van onderwijs binnen dit thema, jeugdparticipatie alsook het belang van jongeren-en vrouwenemancipatie.

Lina Genève 3

Het was uiteraard een unieke opportuniteit om het woord te mogen nemen namens de Vlaamse kinderen en jongeren over dit thema. Het afgelopen anderhalf jaar heb ik al heel wat spreekopportuniteiten gehad, heb ik mogen deelnemen aan veel conferenties en lezingen, maar eindelijk een fysiek evenement mogen bijwonen was toch extra speciaal! De speeches van de andere jongeren van overal ter wereld waren zéér inspirerend en nadien was er wat tijd om met hen te praten en kennis te maken op een meer informele manier.

Belgische diplomatie en maatschappelijk middenveld

Op vrijdag hadden we een afspraak in de Palais des Nations met de Permanente Vertegenwoordiger van België bij de VN in Genève: meneer Pecsteen de Buytswerve. Momenteel zit België de groep over Lethal Autonomous Weapons Systems voor. Het was een eer om zo’n sessie te mogen meevolgen. Het is allesbehalve evident om over zo’n complexe en gevoelige materie iedereen aan boord te krijgen, maar het was interessant om te volgen hoe er kleine stappen werden gemaakt om tot de beste gezamenlijke oplossing te komen.

6-ontmoeting-pecsteen.jpeg

Tijdens het gesprek met de Permanente Vertegenwoordiger vertelde ik meer over de Vlaamse Jeugdraad, onze hoofdthema’s- klimaat, gelijke kansen en mentaal welzijn- en specifieker over het werk als VN-jongerenvertegenwoordiger. Het is zeer belangrijk dat zoveel mogelijk actoren zowel uit de politieke en diplomatieke wereld, maar ook het maatschappelijk middenveld weten wat de Vlaamse Jeugdraad is en wat we doen om zo de belangen van kinderen en jongeren het beste te kunnen behartigen. Na het volgen van de sessie hadden we ook de kans om te spreken met personen die werken rond de campagne "to stop killer robots". Het was zeer interessant om te luisteren naar hun standpunt, met hen in discussie te gaan en in het algemeen te zien wat hun werk inhoudt. Zo kreeg ik een vollediger beeld rond dit thema. Aangezien het gesprek zo interessant was, besloten we gewoon om samen te lunchen in het Palais des Nations.

Lina Genève 4

Ontmoeting Zwitserse VN-jongerenvertegenwoordigers

Zaterdag hadden we een vrije dag en het leek me de perfecte gelegenheid om de Zwitserse VN- jongerenvertegenwoordigers te ontmoeten. Sommigen had ik tijdens mijn mandaat al online ontmoet tijdens de vele zoom meetings. We besloten samen te gaan zwemmen aan het Lac Léman. Het was een schitterende zonnige dag waarbij we elkaar leerden kennen, samen aten en gingen zwemmen. Op die dag heeft Genève mijn hart officieel veroverd!

Als kers op de taart was Flore, voormalige VN-jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling ook in Genève- toevallig op vakantie- en we spendeerden ook de dag met haar. Zondag vertrok ik terug naar België vol nieuwe kennis, verhalen en vooral nieuwe vrienden. Ik ben ongelofelijk dankbaar voor die paar dagen, des te meer na een online mandaat met ook schitterende opportuniteiten en bedank iedereen die heeft bijgedragen aan de organisatie van ons verblijf!

lina-geneve-5.png

Ook interessant...

75 jaar VN: hoe zou onze “droom-VN” eruitzien?

VN jongerenvertegenwoordiger Lina blikt kritisch terug op 75 jaar VN. Wat zijn werkpunten voor de VN vanuit een jongerenperspectie...
  • #Internationaal
Blog

UPR: hoe staat het met kinderen- en jongerenrechten in België?

De Vlaamse Jeugdraad nam voor de eerste keer deel aan de UPR-oefening. VN-jongerenvertegenwoordiger Lina schreef een verslag.
  • #Internationaal
Blog