header.back to home

De afgelopen dagen kwamen er heel wat reacties over de nieuwe vervoersplannen van De Lijn. Kinderen en jongeren, zeker degenen in kwetsbare situaties, ondervinden daar best wat nadelen door. Ook wij kregen de afgelopen dagen heel wat signalen en reacties binnen.

De Scholierenkoepel riep al op tot een constructieve dialoog tussen kinderen en jongeren, benoemde hierbij ook het belang van veilige haltes en een sterk openbaar vervoer, ook voor leerlingen van het Buitengewoon onderwijs.

"Wij zijn bereid om deze kwestie verder te bespreken met de betrokken partijen. We streven naar een oplossing die de mobiliteit van leerlingen verbetert, met voldoende aandacht voor veiligheid en bereikbaarheid, maar zonder afbreuk te doen aan de efficiëntie van het openbaar vervoer.”

Lore Sleeckx (voorzitter De Scholierenkoepel)

Wij onderschrijven dit graag. Net als de Scholierenkoepel benadrukken we het belang van blijvende dialoog met iedereen die betrokken is: scholieren en lokale jeugdraden moeten hierbij betrokken worden. Zorg ervoor dat de signalen van jongeren echt opgepikt worden bij De Lijn, wij roepen alvast jongeren mee op om in hun stad of gemeente deze signalen ook zelf te geven en vervoersplannen door te nemen. Laat je lokale jeugddienst of jeugdraad dus zeker weten hoe jij last ondervindt.

Deze vervoersplannen werden opgemaakt in samenspraak van de vervoerregio's en de gemeenten. We hopen dat die op termijn positieve impact hebben, maar we kunnen niet anders dan vrezen dat een vervoerswijziging niet kan zonder investeringen. We verwijzen graag naar de reactie van het Netwerk Duurzame Mobiliteit:

"De basisprincipes achter basisbereikbaarheid zijn nobel, maar efficiënt openbaar vervoer aanbieden in Vlaanderen is geen sinecure", zegt hij. "Onze ruimtelijke wanorde maakt dat onmogelijk. Lijnen rechttrekken verhoogt de efficiëntie, maar je dreigt mensen achter te laten. Zo creëer je vervoersarmoede"

"Zeker als het 'vervoer op maat' (naast de flexbus die is opgestart, ook het aanbod deelmobiliteit en doelgroepenvervoer) niet op punt staat en budgetneutraliteit een voorwaarde is. Als modal shift de hoofddoelstelling is, vrees ik dat basisbereikbaarheid een maat voor niets wordt. Daarvoor mogen we niet naar De Lijn wijzen of naar de minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Dat is het resultaat van een gebrek aan langetermijndenken van Vlaanderen en de lokale overheden. Net als zandzakjes leggen maar een lapmiddel is bij overstromingen, is mobiliteit niet de oplossing voor het mobiliteitsprobleem, nabijheid is dat wel"

 

Miguel Vertriest (Netwerk Duurzame Mobiliteit)

We mogen niet toelaten dat kinderen en jongeren in vervoersarmoede terechtkomen. Het openbaar vervoer is enorm belangrijk en wanneer de bus wegvalt treft dit in het bijzonder kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. Denk ook zeker aan wie op het platteland woont en voor wie geen alternatief heeft op de bus of trein.

We vragen dan ook een echt lange termijnsplan, zoals we ook al bespraken in onze adviezen Duurzame mobiliteit, wonen en klimaatrechtvaardigheid. Een lange termijnsplan gaat niet alleen over buslijnen aanpassen of meer flexbussen, dat gaat over investeren in ons openbaar vervoer op een duurzame manier en over een visie op ons ruimtelijk woon- en leefbeleid. En dat kan niet budgetneutraal.

Wat willen wij?

  • We roepen lokale besturen op om de komende tijd heel goed te luisteren naar kinderen en jongeren en groepen in kwetsbare situaties,

  • We vragen de Vlaamse Regering (of op z'n minst de volgende Vlaamse Regering) om werk te maken van zo'n écht lange termijnsplan en om basisbereikbaarheid en nabijheid waar te maken op een grondige manier.

Waar kan je je stem laten horen als jongere?

  • We vragen jongeren om zelf ook hun signalen te bezorgen aan hun lokale jeugdraad, hun schepenen en burgemeester.

Ook interessant...

Wonen

Heel wat kinderen en jongeren groeien op met te weinig ruimte, zonder veilige, stabiele en gezonde thuis of zelfs zonder dak boven...
  • #Gelijke Kansen
Advies

Duurzame Mobiliteit

Kinderen en jongeren nemen actief deel aan het maatschappelijke leven en verplaatsen zich daarvoor. Ze verplaatsen zich elke dag n...
Advies