header.back to home

Naar goede gewoonte werd vandaag de Septemberverklaring gehouden in het Vlaams Parlement. In die Septemberverklaring krijgen we meer informatie over de financiële plannen van de Vlaamse Regering. Dankzij de communicatie van minister Dalle krijgen we zicht op bijkomende investeringen in het jeugd- en kinderrechtenbeleid. Zo lezen we een forse investering van zo’n 10 miljoen euro!

En dat was nodig! Het voorbije jaar streden we met de Vlaamse Jeugdraad en het jeugdwerk voor meer centen, in de vorm van een dringende bijkomende investering in ons Vlaamse Jeugdwerk, om overeind te blijven. En dat resulteert nu in een structurele verhoging van 6 miljoen euro. Deze middelen zullen ingezet worden voor een sterkere financiering van de vele jeugdorganisaties in Vlaanderen en Brussel. We rekenen erop dat deze middelen ook het huidige jeugdwerk ten goede komen na de grote financiële druk op de jeugdorganisaties van de voorbije jaren door onder andere de Coronacrisis, de energiecrisis en inflatie. De gevolgen hiervan zijn tot op vandaag heel erg voelbaar bij organisaties. Nu is het nog aan de volgende regering om werk te maken van de volledige indexering van deze middelen tijdens de komende jaren, zoals vermeld in onze advies over het jeugddecreet of het advies 'structureel investeren in het jeugwerk'.

We juichen deze historische investering van minister Dalle en de Vlaamse Regering toe. Laat dit mee leiden tot nog méér jeugdwerk voor nog meer kinderen en jongeren.
Franka

“Voor veel organisaties is er op dit moment geen ademruimte meer. De coronacrisis, de energiecrisis en de inflatie hebben er stevig ingehakt, de gevolgen blijven voelbaar en blijven verder werken. Deze investering in de toekomst is heel mooi, maar investeer ook om het gat dat de afgelopen jaren in verschillende jeugdwerkorganisaties is geslagen te dichten.”

Franka Foré, ondervoorzitter.

Jeugdinfrastructuur

En ook in jeugdinfrastructuur wordt er in 2024 geïnvesteerd. Komend jaar wordt er éénmalig 4 miljoen euro vrijgemaakt voor bijkomende investeringen in jeugdinfrastructuur. De nood aan investeringen is ook hier broodnodig. De toestand van heel wat jeugdlokalen is op vele plaatsen erbarmelijk en gaat de laatste jaren vooral achteruit. Hopelijk kan daar met deze middelen verandering in komen. Een belangrijke stap in de opbouw naar een nieuw masterplan jeugdinfrastructuur waar we op wachten.

"Onze oproep om te investeren in jeugdinfrastructuur is niet in dovemansoren gevallen. Deze investering moedigt aan om de handen uit de mouwen te steken en hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan." - Amir Bachrouri, voorzitter Vlaamse Jeugdraad

Kortom, een zeer belangrijke en noodzakelijke investering in de toekomst van jongeren en het jeugdwerk en een straffe prestatie van minister Dalle. We gaan graag mee in overleg over de verdere besteding van deze middelen. We staan klaar om mee te werken om van dit laatste jaar van de legislatuur een succesverhaal te maken.

Ook interessant...

Bijkomende steun voor jeugdorganisaties door het coronavirus

Een advies over bijkomende steun voor jeugdorganisaties na de coronacrisis en onze aandachtspunten daarbij.
Advies

Het Jeugddecreet

We zijn tevreden met het huidig jeugddecreet, maar geven in dit advies graag nog een aantal verbeterpunten mee!
  • #Jeugdwerk
Advies

Advies Jeugddecreet uitvoeringsbesluit

De Vlaamse Jeugdraad gaf in maart 2023 advies over het nieuw Jeugddecreet. Dit decreet vervangt vier van de vijf decreten die de u...
  • #Jeugdwerk
Advies