header.back to home

Nood aan wat extra leesvoer? Dat dachten we wel al. Daarom kan je nu vier nieuwe uitgebreide adviezen lezen op onze website. en die adviezen zijn (tromgeroffel):

Het advies Klimaatrechtvaardigheid

In dit advies gaan we dieper in op de effecten van de huidige klimaatcrisis op kinderen en jongeren. We schreven 20 adviespunten om deze crisis rechtvaardig aan te pakken.

Lees het volledige advies hier.

Het advies Wijzigingsdecreet Jeugddelinquentie

Op verzoek van Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, heeft de Vlaamse Jeugdraad dit advies opgesteld met betrekking tot het voorontwerp van decreet dat wijzigingen beoogt aan te brengen in het decreet van 15 februari 2019 betreffende het jeugddelinquentierecht. Meer bepaald de opheffing van de leeftijdsgrens en de mogelijkheid van elektronische monitoring in de fase van voorlopige rechtspleging en overige wijzigingen.

Lees het volledige advies hier.

Het advies over voorontwerp decreet Vlaams beleid tegen radicalisering, extremisme, terrorisme en negatieve polarisatie.

De Vlaamse Jeugdraad schrijft dit advies op verzoek van Bart Somers, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen. We waarderen het dat het ontwerpdecreet onderscheid maakt tussen verschillende vormen van polarisatie en ondersteunen het idee dat ideologische polarisatie een kenmerk van democratie kan zijn. In een democratische samenleving is het cruciaal om een balans te vinden tussen vrijheid van meningsuiting en andere fundamentele rechten, zoals participatie en gelijke kansen.

Lees het volledige advies hier.

Het advies Jeugddecreet uitvoeringsbesluit

De Vlaamse Jeugdraad gaf in maart 2023 advies over het nieuw Jeugddecreet. Dit decreet vervangt vier van de vijf decreten die de uitvoering van het Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid regelen. De Vlaamse regering is momenteel bezig met de opmaak van het bijhorend uitvoeringsbesluit en vroeg hierover advies aan de Vlaamse Jeugdraad.

Lees het volledige advies hier.

Benieuwd naar al onze andere adviezen? Klik dan op de knop hieronder om naar de adviesdatabank te gaan. Wil je altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste adviezen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.


Ook interessant...

Klimaatrechtvaardigheid

In dit advies gaan we dieper in op de effecten van de huidige klimaatcrisis op kinderen en jongeren. We schreven 20 adviespunten o...
  • #Klimaat
Advies
  • #Verkiezingen 2024
Event
  • #Adviesraad
Event