header.back to home

Kinderen en jongeren hebben ruimte nodig om te groeien, gewoon jong te zijn en te hangen, zich te verenigen en om samen momenten of activiteiten te organiseren. Binnen het jeugdwerk en de jeugdtoerismesector is de nood aan investeringen in de infrastructuur hoog. Een eigen plek/stek is voor heel wat verenigingen een droom of een toekomstverhaal. De huidige uitdagingen omtrent energiezuinigheid, comfort, multifunctioneel en gedeeld gebruik leggen grote uitdagingen op jeugdwerkorganisaties en eigenaars van jeugdverblijven. Op 8 maart 2023 ontvingen we een adviesvraag over het besluit van de Vlaamse Regering (BVR) over de regeling voor de toekenning van investeringssubsidies voor strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur. We gingen met verschillende actoren binnen het veld in gesprek en liepen tegelijk een breed traject rond jeugd(werk)infrastructuur. We schreven dus ook een breder advies rond de noden en kansen binnen jeugdinfrastructuur en verwijzen hier regelmatig naar in dit advies.

Belangrijke cijfers

  • Er zijn meer dan 4000 jeugdgebouwen.

  • De resultaten van het lokalenonderzoek van de jeugdbewegingen bevestigen dat jeugdinfrastructuur in de voorbije 10 jaar niet is verbeterd en er zelfs op achteruit gaat

  • Bij een bevraging van Formaat blijkt dat 30,48% van de vrijwillige open jeugdwerk initiatieven aangeven door de sluiting tijdens corona niet de mogelijkheid of middelen te hebben om noodzakelijke investeringen te doen in hun infrastructuur.

Hoe kwam dit advies tot stand?

Samen met het jeugdwerk gingen we in gesprek en brengen we met dit advies ook heel wat punten in herinnering van ons advies lokale jeugdinfrastructuur. We merken op en juichen toe dat in dit nieuwe voorstel op sommige plaatsen duidelijk rekening werd gehouden met de bevindingen en aanbevelingen uit het rapport van IDEA Consult zoals de wijziging van de naam ‘grote’ jeugdinfrastructuur naar ‘strategische’ jeugdinfrastructuur. We zien ook de impact van de geleerde lessen uit de nieuwe investeringssubsidies over ‘sectorale prioriteiten’ zoals een beoordelingscommissie met een externe expert. Daarnaast zien we echter nog enkele mogelijkheden en kansen voor dit BVR over de regeling voor de toekenning van investeringssubsidies voor strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur. We verduidelijken deze in dit advies.

Belangrijke adviespunten

  • Werk aan een structureel Vlaams jeugdinfrastructuurbeleid, gekoppeld aan een Masterplan jeugdinfrastructuur en laat investeringssubsidies hier een onderdeel van zijn.

  • Schep duidelijkheid over de budgettaire ambities. Voorzie aparte oormerking voor het subsidiebedrag voor de investeringssubsidies ‘strategische cultuur– en jeugdinfrastructuur’. Zorg voor een transparant overzicht van de (nog) beschikbare middelen.

  • Bovenlokaal, strategisch…. De terminologie gebruikt in beide besluiten biedt geen duidelijkheid. Het betreft vage en onduidelijke termen die het voor gebruikers in het veld niet makkelijker maken in tegendeel.

  • Voorkom dat organisaties die niet beschikken over aantoonbaar genotsrecht van minimum 20 jaar uit de boot vallen

  • Maak het indienen van dossiers laagdrempelig door in te zetten op advies, coaching en begeleiding van DCJM

Lees en download het volledige advies hieronder.

Ook interessant...

Welke punten nam de Vlaamse regering mee uit ons advies strategische jeugd- en cultuurinfrastructuur?

In dit artikel lees je over wat de Vlaamse Regering meenam van ons advies rond strategische jeugd- en cultuurinfrastructuur.
  • #Jeugdwerk
  • #Beleid
Nieuwtje

Jeugdverblijven

In dit advies lees je meer over onze houding tegenover Jeugdtoerisme in brede zin en specifiek over het nieuwe decreet jeugdverbli...
Advies

Het gaat niet goed met onze jeugdinfrastructuur

Onderzoeken van verschillende Vlaamse jeugdbewegingen en Formaat wijzen uit dat het niet goed gaat met jeugdinfrastructuur in Vlaa...
  • #Jeugdwerk
  • #Beleid
Nieuwtje