header.back to home

2021 was een vreemd jaar en, laat ons eerlijk zijn, onze verwachtingen voor 2022 liggen bijzonder hoog en ver weg van hoe het voorbije jaar liep. Voor de vrijwilligers, adviseurs en internationale jongerenvertegenwoordigers is het een jaar vol highlights geweest. We stelden hen enkele prangende vragen om het waanzinnige jaar 2021 in kaart te brengen.

Het jaar van de Vlaamse Jeugdraad

WhatsApp Image 2021-12-22 at 12.52.15 (3)

Lotus, waar ben jij het meest trots op van het afgelopen jaar?

Ik vind dit een enorm moeilijke vraag, maar waarschijnlijk ook daarom dat ik deze gekregen heb :-). De eerste dingen waaraan ik dacht waren mijlpalen zoals mijn ambassadeurschap bij de warmste week, mijn ambassadeurschap op de COP26 klimaatconferentie, of bijvoorbeeld mijn trektocht in IJsland waar ik toch wel wat angsten heb overkomen. Maar als er iets is waaraan ik doorheen al deze momenten dacht: waw, ik voel mij oké. De vorige jaren deed ik gelijkaardige dingen maar met een diep ongeluk vanbinnen en chronische stress. Dat ik mij sinds dit jaar gelukkig voel, zelfs al is alles ‘gewoon oké’ of zelfs slecht, dat ik hoopvol blijf op elk moment en niet zo deterministische wereldkijk heb, heeft mij nog nooit zo trots over mezelf gemaakt. Een jaar geleden had ik nooit geloofd dat ik op dit punt zou staan.

Samuel-Joe, wat heeft hou het afgelopen jaar het meest verbaasd?

Wat mij het afgelopen jaar (het meest) verbaasde, was dat ik vaak geïnterviewd werd, wat ik helemaal niet gewend was. Ik moest eraan wennen dat mij steeds om mijn mening over verschillende onderwerpen zou worden gevraagd en in elk geval moest ik voldoende over het onderwerp weten om een bevredigend antwoord te kunnen geven. Het is nogal vreemd om mijn naam hier en daar in krantenartikelen te zien verschijnen. Het verbaast me echt en het is echt een eer!

Marnik, hoe verliep het eerste jaar als adviseur?

Wat een jaar! Ergens had ik de hoop dat corona na de zomer minder zou zijn maar niets is minder waar. Door corona was het ook een gekke opstart. Het heeft bijna een half jaar geduurd vooraleer ik iedereen van de adviesraad fysiek had gezien. Maar dat hield ons niet tegen om te knallen. Via de jeugdraad heb ik ook al veel coole kansen gekregen. Dat wat me het meeste gaat bij blijven is het European Youth Forum. Met een fijne groep van Belgen sessies gaan volgen in het Europese parlement. Onlangs mocht ik ook in het Vlaams Parlement jongeren begeleiden op de kinderrechtendag. Amai. Die jongeren hadden een mening, en wat voor één!

  • wafelenbak-minister-dalle.png
  • lina-geneve-5.png
  • slotevenement-politie-jongeren-jeugdwerk.png

Nick, welk voornemen heb je het afgelopen jaar waargemaakt?

Voor mezelf ben ik minder streng geworden. Mede dankzij mijn vriendin die me geleerd heeft om de lat niet altijd torenhoog te leggen en me op de borst drukt dat niet elke dag megaproductief moet zijn én door mijn beste vrienden die me leren relativeren.

Voor anderen ben ik me nog meer bewust geworden dat iedereen vanuit zijn eigen referentiekader spreekt en dat dat gevormd wordt door een complex samenspel van opvoeding, omgeving, vrienden, onderwijs, eigen 'natuur'. Daardoor kan ik meer met een open geest écht luisteren naar wat anderen zeggen. Zelfs als dat dingen zijn die mijlenver van mij vandaan liggen.

Al moet ik zeggen dat het soms moeilijk is om niet streng te zijn bij bepaalde beslissingen die beleidsmakers nemen. Bijvoorbeeld wanneer ze na 2 jaar nog steeds het mentaal welzijn van kinderen en jongeren 'vergeten'.

Franka, wat vond jij als jeugdwerker van het afgelopen jaar?

Het afgelopen jaar als jeugdwerker? Een waas… Het afgelopen jaar tekent zich in mijn geheugen af als één grote waas. Dit jaar, nog veel meer dan vorig jaar, voelt voor mij als een jaar van constant schakelen. Uit een lockdown gekropen, voorzichtig terug stapjes gezet in alles dat terug mocht, ontdekt wat nog net niet mocht OF nog net niet kon, precies even gedronken van ‘het rijk der vrijheid’ om nu terug te eindigen in mineur. Ik kan dan ook niet anders dan het jaar afsluiten met een zwaar en misschien zelfs donker gemoed. Het jeugdwerk, de jeugdwerker heeft rake klappen gekregen in 2021.

Maar, ik kan niet anders dan geloven dat die rake klappen er zijn gekomen omdat wij ons als jeugdwerkers steeds opnieuw in de vuurlinie begeven. Een vuurlinie die zich niet alleen optrekt rond jeugdwerk, maar rond alle kinderen en jongeren. Jeugdwerkers hebben zich het afgelopen jaar opnieuw weggecijferd en hebben kinderen en jongeren op de eerste plaats gezet. We hebben georganiseerd, we hebben gespeeld zo veel als we konden, we hebben jongeren terug samen gebracht, we hebben kabaal gemaakt voor waar we het niet mee eens waren, we hebben onszelf bijeen geraapt en hebben nog wat meer gedaan.

Dus, schrap dat donkere. Ik ben trots als jeugdwerker op het afgelopen jaar! Jeugdwerkers hebben dit jaar het schoonste en strafste gedaan dat ze konden: we zijn blijven gaan!

Priscilla, wat wil je voor goed achterlaten in 2021?

Wat ik zou willen achterlaten: het creatief moeten nadenken over coronamaatregelen voor kinderen en jongeren omdat zij genegeerd worden. In 2022 moeten er veel meer rekening gehouden worden met kinderen, jongeren en hun organisaties.

  • whatsapp-image-2021-12-22-at-143023-1.jpeg
  • wafelenbak-ben-weyts.png
  • 20.png

Maryline, wat is jouw ultieme ontspanningstip om een pandemie door te komen?

Ik ga echt als een seut klinken nu, maar ik lees veel, vooral non-fictie. Zo leer ik toch nog wat bij uiteindelijk.

Ajar, moest je kunnen reizen in de tijd, wat zou je dan tegen jezelf zeggen in januari 2021?

Ik zou tegen mezelf zeggen, blijf zo verder gaan, je bent op de goede pad en wees steeds jezelf. Lach en geniet met volle teugen van het leven. Ik zou ook zeggen, maak je niet druk, want het vrijwilligersteam is gewoonweg super en ze zullen mij steeds aanmoedigen.

Amir, wat betekende het om het afgelopen jaar voorzitter te zijn van de Vlaamse Jeugdraad?

Ik vond het vooral een heel boeiende ervaring omdat ik op verschillende vlakken mijn persoon uitgedaagd zag worden. Het is vooral een grote eer om de signalen van de vele luide jonge stemmen te mogen overbrengen naar het beleid. De vele vriendschappen die je smeedt, het is allemaal iets dat je eeuwig met je zal meedragen.

  • whatsapp-image-2021-12-20-at-224528.jpeg
  • whatsapp-image-2021-12-22-at-231316.jpeg
  • whatsapp-image-2021-12-22-at-123234.jpeg

Paulien, welke serie heb je het afgelopen jaar gebinged?

De serie die ik dit jaar verslonden heb: Abstract: The Art of Design. Waarom was deze zo goed? Per aflevering leer je een vernieuwde aanpak van briljante breinen. Het gaat over verschillende disciplines zoals kunst, wetenschap, design, mode, techniek en nog veel meer. In de afleveringen leer je over hun denk- en maak processen. Deze serie geeft zin om te ontdekken en te creëren.

Jan, wat was jouw favoriete advies van het afgelopen jaar?

Mijn antwoord is het advies jongeren, jeugdwerk en politie. Het is een advies dat echt van ´onderuit´ is gekomen, waarin Brussel en grootstedelijke context echt centraal stond, mede dankzij de samenwerking met Brusselse jeugdraad. Het advies vond een goede balans tussen de hand uitsteken en de vuist op tafel, tussen jongeren en jeugdwerk, tussen concrete actie en beleidsadvies. Het vond ook zijn weg naar de media en kreeg heel wat weerklank en bovenal....het was het eerste advies dat Jihad als staffer in goede banen moest leiden en meteen...BOENK DEROP!

Loredana, welk thema staat het hoogst op jouw agenda voor 2022?

Dat was het afgelopen jaar mentaal welzijn en het zal dat ook blijven... Ik hoopte dat mentaal welzijn minder hot zou worden, dat corona zou kalmeren en dat wachtlijsten zouden worden weggewerkt, maar helaas is niks minder waar. Corona blijft ons leven beïnvloeden met fluctuerende regels als gevolg, het ene moment wordt het ene ons afgepakt en het andere moment mag het weer wel, maar is er iets anders dat wordt verboden, het tekort aan stabiliteit heeft een grote invloed op iemands mentaal welzijn. Ook vrees ik voor een weerslag van de huidige regels en zeker ook niet te vergeten, de vrienden en familie die mensen hebben verloren.

Anita, wat is jouw goede voornemen voor 2022?

In het nieuwe jaar krijgt duurzaamheid mijn volle aandacht, dit kan gaan van een duurzamer levensstijl adapteren tot duurzame relaties leggen met de mensen rondom mij.

Ines, welk voornemen wil jij maken in naam van de Vlaamse Jeugdraad?

Het goede voornemen om steeds te blijven geloven in wat we doen en dus ook de noden en de stem van kinderen en jongeren voorop te blijven plaatsen. Onszelf nog meer uitdagen in hoe we ook echt impact kunnen hebben op beleid en durven opkomen voor wat écht van belang is.

Lina en Maïté, welke internationaal evenement is jullie het meest bijgebleven?

Maïté: Uiteraard het side-event dat de VN-jongerenvertegenwoordigers inzake jeugdbeleid hebben georganiseerd! Ondanks dat ons side-event juist plaatsvond tijdens de Facebook/Instagram panne en we dus halsoverkop een alternatief moesten zoeken was het zeker een succes! En natuurlijk was het leuk om eindelijk eens iedereen in real life te ontmoeten.

Lina: Ik heb veel enorm leuke en interessante momenten gehad tijdens mijn mandaat, maar het evenement over jeugd en ontwapening in Genève was toch een zeer speciaal moment. Nadat alle conferenties online waren verlopen door de COVID-19 crisis was het zeer tof om eens iets in het “echt” te kunnen doen en dan was dit ook nog eens in het Paleis der Naties. De gesprekken met mensen uit het maatschappelijk middenveld waren in het bijzonder interessant, omdat het een completer beeld gaf over het thema.

Alpha, welke Europese gebeurtenis vond je bewonderenswaardig het afgelopen jaar?

Ik vond het begin van conferentie over de toekomst van Europa een mooi moment.

Reine en Anna, welke trend rond duurzaamheid moet realiteit of gewoonte worden in 2022?

Anna: Dit jaar zijn er verschillende rechtszaken gevoerd tegen overheden van landen die niet genoeg doen om klimaatopwarming tegen te gaan. De redenering daarachter is dat overheden verantwoordelijk zijn om een leefbare toekomst mogelijk te maken voor hun burgers, maar ze dat niet doen omdat ze niet genoeg actie ondernemen om de klimaatcrisis in te perken. In België was er zo dit jaar de klimaatzaak waarbij vier Belgische overheden veroordeeld werden voor hun nalatige klimaatbeleid. De rechters oordeelden dat het Belgische klimaatbeleid zo ondermaats is dat het de wettelijke zorgplicht en de mensenrechten schendt. Voor 2022 hoop ik dat rechtbanken verder kunnen helpen met de verantwoordelijkheden rond klimaat en mensenrechten voor overheden duidelijk te maken en er zo voor te zorgen dat de klimaatcrisis echt aangepakt wordt.

Reine: Ik maak er een lijstje van:

  1. Ik ben persoonlijk kei grote fan van verpakkingsvrije winkels die ook nog eens zoveel mogelijk lokaal, Fairtrade etc in hun gamma hebben. In Leuven heb je zo’n winkel waar ik zowat elke zaterdag wel passeer.

  2. Ecoscores en de werkelijke prijs (sociale, milieu, klimaat - impact etc inbegrepen) op zowat alles dat je kan kopen. Zou echt helpen om mensen doen stil te staan bij wat ze dagelijks allemaal niet aanschaffen.

  3. Deelmobiliteit for the win! Ik ben zelf grote fan van de deel fietsen en (elektrische) deelauto’s. Hoewel dat laatste vooral is voor plekken waar ik met andere deel-dingen of het openbaar vervoer niet raak dus pakt dat daar iets aan moet worden gedaan in 2022 🙃

  4. De uitrol van de circulaire economie. Van 2de handskledij tot het hergebruiken van de metalen in je smartphone door de industrie. Er is zoveel op deze planeet dat we perfect een 2de,3de,4de… leven kunnen geven zonder weer nieuwe materialen nodig te hebben dus laat ons dat ook doen ipv de planeet leeg te plunderen.

  5. En last but not least: Het structureel betrekken van jongeren in alle besluitvormingsprocessen rond duurzaam ontwikkeling en klimaat. In 2021 zagen we dit vaker en vaker op een sterke manier gebeuren gaande van het HLPF tot interacties rond de teksten over jongeren op COP26. De trend is er dus maar het mag wat mij betreft dus zeker de norm worden in 2022 en daarna

sticker.png

Ook interessant...

7 miljoen voor het jeugdwerk?

Op woensdag 9 juni voerden we actie voor de toekomst van het jeugdwerk.
  • #Jeugdwerk
  • #Beleid
Nieuwtje

Drie wensen voor 2021

We hebben het gehaald, het einde van 2020. Wat een jaar. Er valt veel te zeggen over 2021, maar wij gingen voor (maar) drie wensen...
  • #Adviesraad
  • #Vrijwilligers
  • #Jeugdwerk
  • #Beleid
Nieuwtje

Een heldere oplossing voor de kerstchaos

Woensdag 22 december wordt het uur van de waarheid voor de kerstvakantie van vele kinderen en jongeren. Een heldere oplossing ligt...
  • #Corona
  • #Jeugdwerk
Nieuwtje