Leven als een VN-jongerenvertegenwoordiger

Ik ben Herlinde, sinds januari jullie VN-jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling, twee maanden in functie dus, en nu wilde ik wat met jullie delen.

Tot nu toe was het jongerenvertegenwoordigerschap vooral een zaak van vergaderen, proberen overzicht te krijgen en niks te vergeten. Van tussendoor proberen strategieën te bedenken voor eigen projecten en schrikken dat de tijd zo snel gaat…Superboeiend en leerrijk allemaal, maar ook soms wat overweldigend en verwarrend.

Veel van die vergaderingen gaan over het National Voluntary Review dat België dit jaar voorstelt op het High Level Political Forum. Ons land gaat rapporteren over de stappen die het al genomen heeft om die ambitieuze en schitterende 2030-agenda waar te maken. De zeventien doelen die een realiteit moeten maken van “the future we want”.

En jongeren mogen input leveren, we mogen nog eens benadrukken hoe belangrijk het is voor onze generatie dat die Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen gehaald worden. Hoe gemotiveerd en actief de jeugd al is en waar we onze grootste uitdagingen zien.

Ik heb de gelegenheid om die input voor jullie mee op te stellen. Ik ben blij, want het voelt als een wezenlijke bijdrage aan het proces (nog wezenlijker dan de vergaderingen :-) ). Op zoek naar een aanknopingspunt heb ik dat hele Verdrag nog eens doorgenomen. En dan weet je weer waarom je het doet hoor:

What we are announcing today – an Agenda for global action for the next fifteen years – is a charter for people and planet in the twenty-first century. Children and young women and men are critical agents of change and will find in the new Goals a platform to channel their infinite capacities for activism into the creation of a better world.

The future of humanity and of our planet lies in our hands. It lies also in the hands of today’s younger generation who will pass the torch to future generations. We have mapped the road to sustainable development; it will be for all of us to ensure that the journey is successful and its gains irreversible.

Bam, dat staat daar dan… ik ben daar niet goed van... Is dat hoop? Ambitie? Angst, omdat het zo’n ontzagwekkende omvang heeft? Ik weet het zelf niet goed, maar indrukwekkend is het toch, of niet?

Gewoon beginnen, zeker? 

Disclaimer

De blogberichten op de blogpagina Vlaamse Jeugdraad zijn persoonlijke verslagen, impressies, meningen en reacties van jongeren uit Vlaanderen.

Via deze blog geeft VJR een platform aan de stem van jongeren in zijn puurste vorm. Meningen die geuit worden in deze blogposts zijn niet noodzakelijkerwijs de mening van Vlaamse Jeugdraad. Vlaamse Jeugdraad is niet aansprakelijk voor de inhoud ervan.