Duurzame ontwikkeling kan frisse blik jongeren gebruiken

21/08/2017

Begin deze zomer trok VN-jongerenambassadeur Herlinde Baeyens (25) naar New York. Niet om selfies te nemen op Times Square, neen, ze reisde mee met de Belgische delegatie om het Belgische rapport over duurzame ontwikkeling voor te stellen aan de VN. In 2015 engageerden 193 landen zich om de wereld te verbeteren. Ze beloven de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te halen in 2030. Omdat evalueren halfweg nooit een slecht idee is, stelden dit jaar 44 landen, waaronder België, hun tussentijds rapport (of voluntary national review) voor.

"Zeg Herlinde: hoe doet België het qua duurzame ontwikkeling. Zijn we goed bezig?"

"De agenda is nog maar twee jaar in werking en zoals minister De Croo ook heel graag herhaalt: 'Als het over duurzame ontwikkeling gaat, zijn alle landen ontwikkelingslanden'. Ook België dus. Maar het is natuurlijk niet slecht dat ze nu al een rapport opstellen. Dat is een interessante inventarisatie om te zien waar België al mee bezig is. Op termijn kunnen de maatregelen dan geëvalueerd en bijgestuurd worden. Daarnaast is die rapportering interessant om ervaringen te delen en om de groepsdruk tussen landen te verhogen. De Duurzame Ontwikkelingsagenda is niet bindend, er zijn geen sancties als landen hun beloften niet nakomen."

 “Hoe kwam jij eigenlijk in New York bij die delegatie terecht?”

“De VN moedigt haar leden aan om jongeren te betrekken: door hun stem te laten horen, door hen mee te laten komen. Dit jaar ben ik VN jongerenvertegenwoordiger van de Vlaamse Jeugdraad. Samen met mijn Waalse collega Anne-Sophie kreeg ik de kans om aanwezig te zijn op de VN-top rond duurzame ontwikkeling en zelfs om de VN toe te spreken. Samen met de andere Europese VN jongerenvertegenwoordigers kwamen we in het voorjaar samen in Berlijn om te bespreken welke boodschap we als jongeren willen uitdragen. Zo besloten we dat we ervoor willen pleiten dat het HLPF (dat is de naam van de meeting waar we heen gingen) dynamischer wordt. Nu komen alle landen daar hun speech voorlezen en hun lijstje van initiatieven voorstellen, maar eigenlijk zou dat veel meer een lerend netwerk kunnen zijn. We zouden van elkaar moeten leren, zodat iedereen  het in de komende periode nog beter kan doen. Daarnaast willen we ook dat zowel nationaal en internationaal jongeren veel meer betrokken worden en onze stem wordt gehoord. Als jongeren krijgen we soms  de kans om onze stem te laten horen over de thema’s werk of educatie. Dat zijn de evidentere jongerenthema’s, maar eigenlijk zouden wij over alle thema’s onze zeg willen doen, het gaat allemaal over onze toekomst.”

“Even serieus Herlinde, wordt er geluisterd naar die jongeren die de VN toespreken?”

“Onze impact daar is zeker beperkt, van elk individu op dat niveau eigenlijk. Daarom dat we vooraf ook zijn samen gekomen. We willen dat onze impact als jongeren zo groot mogelijk is. Dat doen we o.a. door met een groep van VN jongerenvertegenwoordigers dezelfde boodschap te brengen. VN is politiek. Een deel van onze strategie was onze zichtbaarheid, mensen hebben onze aanwezigheid zeker opgemerkt en dat is op zich al een sterk signaal: ‘Wij zijn hier, wij zijn betrokken en dat is noodzakelijk’.”

Maar onderschat de impact van de jongeren daarnaast zeker niet. Elke delegatie bestaat uit belangrijke beleidsmakers. Bij de Belgische delegatie was er natuurlijk minister De Croo en zijn kabinet, maar ook Brigitte Grauwels van het Brussels parlement of Peter Wollaert van Cifal Flanders. Met hen proberen we zo veel mogelijk te praten, onze visie te laten horen, een netwerk op te bouwen voor toekomstige projecten, … Ook met andere delegaties hebben we veel gesproken over inclusie van jongeren, onze visie en tips gedeeld en verschillende van hen gaan daar zeker mee aan de slag.

Naast het officiële gedeelte van zo’n conferentie, heb je ook de kans om een side event te organiseren. Heel veel organisaties doen dit. Eigenlijk zijn deze side events vaak interessanter dan de conferentie zelf. Ik ging bvb. naar een event in de aanloop van G-stic in Brussel eind oktober, dat was heel inspirerend. Met de jongeren hebben we zelf ook zo’n event georganiseerd op de Belgische ambassade, en dat was een écht succes. Je kan onze speeches via de facebook live trouwens herbekijken.

“Nu je al even terug bent uit New York: wat heb je onthouden?”

“Ik ben nog altijd even overtuigd dat we keiharde inspanningen moeten leveren om duurzame ontwikkeling teweeg te brengen. De 17 ontwikkelingsdoelstellingen zijn heel belangrijk en concreet. Als je die hebt begrepen, dan begrijp je de compleetheid van duurzame ontwikkeling. Elk van ons kan daar een bijdrage toe leveren. In New York heb ik met heel veel interessante mensen gepraat die in eigen land ongelofelijk boeiende projecten hebben lopen. Zo is er in Zweden een project waar jongeren betaald worden om in scholen les te geven over duurzame ontwikkeling. Ze geloven dat die investering nodig is om jongeren te sensibiliseren rond duurzame ontwikkeling. De financiering van dit project gebeurt in samenwerking met commerciële spelers. Stel je voor dat wij dat in België zouden kunnen doen?! Dan zou niet Ikea bijdragen aan duurzame ontwikkeling, maar wel Stella of een ander Belgisch groot bedrijf?”

“We horen het Herlinde, jij barst gewoon van de ambitie om alle Vlaamse & Brusselse jongeren te overtuigen van de zin van duurzame ontwikkeling. Wat ga je nu doen met al die kennis en dromen?”

“Wel, 9 september organiseren we met de Vlaamse Jeugdraad Sustainable Saturday: een dag met 17 workshops over hoe jij als individu een positief verschil kan maken op de wereld. Gewoon afkomen: het evenement is gratis en gaat door in Brussel. Maar ik wil zeker ook groots blijven dromen. Zo wil ik als VN jongerenambassadeur nog samen zitten met onze ministers om te zien hoe zij met hun beleid een impact kunnen hebben op duurzame ontwikkeling. Het is niet enkel de taak van de minister van ontwikkelingssamenwerking De Croo om alles op te lossen. Ik wil dus vooral dingen gaan doen, met beleidsmakers gaan spreken, een ambitieus project op poten zetten en iedereen overtuigen dat jongeren een belangrijke partner zijn in dit hele proces.

“Veel succes Herlinde en de wind vanachter!”

Bekijk ook ...