Stilzwijgen is niet aan mijn generatie besteed #MuslimBan

De voorbije weken keek de wereld met grote ogen naar Amerika. Moslims uit 7 landen kregen een verbod om het land nog in te komen. Plots werden families verscheurd, plots werden we met z’n allen decennia terug geslingerd in de tijd qua mensenrechten & verdraagzaamheid, plots zaten mijn familie en ik met grote ogen naar de televisie te kijken. En hoewel de moslimban momenteel de kroon spant als meest absurde maatregel, hebben we denk ik nog niet alles gezien van wat Trump allemaal in petto heeft. Zouden we ons hier in België zorgen over moeten maken?

Ik zou liegen als ik zeg dat de moslimban geen impact heeft op mij. Als moslima voel ik mij aangevallen en tegelijkertijd gekwetst. Het ondenkbare werd denkbaar en het enige wat ik kon bedenken was ‘Gelukkig dat ik in België woon’. Maar die gedachte sloeg al snel om in grote verontwaardiging. België was stil, meer bepaald onze politici waren stil. En die stilte was oorverdovend. Geen veroordeling, geen duidelijk signaal om de rechten en de vrijheden van alle burgers te garanderen.

Het signaal van de burgers liet alleszins niet op zich wachten, ook niet in België. Al snel werden verschillende initatieven georganiseerd, waaronder het protest vandaag 12/02 aan de Amerikaanse ambassade in Brussel.

Ik hoop dat wij als jongeren ons blijven verzetten tegen onrechtvaardigheid, dat we niet opgeven, samenkomen en steen voor steen bruggen blijven bouwen. Daarom ben ik blij dat ik als lid van de Vlaamse Jeugdraad mijn steentje kan bijdragen en tegelijkertijd met de vuist op tafel kan slaan. Aan de hand van een advies, een protest, een actie of een event zoals Diversity Works.

En laten we alleszins verder doen met het in vraag te stellen van maatregelen die zomaar genormaliseerd worden. Stilzwijgen is alvast niet aan deze generatie besteed. 

Disclaimer

De blogberichten op de blogpagina Vlaamse Jeugdraad zijn persoonlijke verslagen, impressies, meningen en reacties van jongeren uit Vlaanderen.

Via deze blog geeft VJR een platform aan de stem van jongeren in zijn puurste vorm. Meningen die geuit worden in deze blogposts zijn niet noodzakelijkerwijs de mening van Vlaamse Jeugdraad. Vlaamse Jeugdraad is niet aansprakelijk voor de inhoud ervan.